A mofetta vulkáni utótevékenységhez kötődő, főleg szén-dioxidból álló gázfeltörés. Olasz szó, amely a latin mephitis szóból („bűzös kipárolgás”) származik. A természetben előforduló mofettákat évszázadok óta ismerik és használják. A száraz mofetták gázt, a nedves mofetták szénsavas vizet (savanyúvizet) adnak. Ma egyrészt széndioxidos-szárazfürdőként gyógyszállók kínálják, újabban welleness-szolgáltatások keretében speciális készülékekkel utánozzák is a hatását.

Székelyföldön a vulkáni utótevékenységek egyik elemeként feltörő széndioxid feltörési helyén egy gödröt ásnak. Ezeket itt eleinte a pásztorok ásták ki saját használatukra, és különleges süvöltő hangjuk miatt „Süllögőnek” nevezték el őket. A széndioxid nehezebb a levegőnél, ezért a tömény széndioxid mint a víz, kitölti a gödröt. A gödör tetején egyszerűen kifolyik, így a magassága (ha van elég nyomás a feltörő gázban) a gödör peremének magassága. A gödör olyan, mint egy fürdőkád, ha túltöltjük, a kád peremén túlfolyik a víz. A gödörben ülők fürdenek a széndioxidban, anélkül, hogy vizesek lennének. Ezért nevezik: széndioxid-szárazfürdőnek Magyarországon azt, ami a székelyeknek egyszerűen mofetta. Mivel a szappanbuborékok levegővel vannak tele, úsznak a széndioxid felületén. Így jól láthatóvá lehet tenni a széndioxid és a levegő határát. Mivel a széndioxid nem táplálja az égést (oxigén hiányában), egy égő gyertyával, vagy gyufával is ellenőrizni lehet a széndioxid szintjét. Az emberek több száz éve fürdőszerűen használják a széndioxidgázt, annak kellemes melegítő és gyógyító hatása miatt. A bőrön átdiffundáló gáz a szövetekbe kerül, és specifikus értágító hatást gyakorol. Ez a hatás a bőrben és bőr alatti kötőszövetekben és a belső szervekben is megnyilvánul.

A felszívódó gáz hatására a bőr erek lokálisan kitágulnak, a kapilláris keringés fokozódik, az áramlási sebesség nő. Ezeket a hemodinamikai változásokat kapillár-mikroszkópos vizsgálatok jól demonstrálják, de a perifériás érreakció a „fürdés” alatt az érintkező bőrfelületen szabad szemmel is látható.

A vénás és nyirok visszaáramlás fokozódik, a vérraktárak kiürülnek, különböző mérési eredmények alapján 250—1300 ml-rel több vér jut a keringésbe. A szív verő- és percvolumene körülbelül 30 százalékkal nő, a koronáriák kitágulnak, a pulzusszám gyérül, a vérnyomás 20-25 Hgmm-rel mérséklődik. Megnyitja a kis artéria és véna között közvetlen összeköttetéseket. Ez egyaránt érinti az artériás, vénás és nyirok kapilláris rendszert. Végeredményben a széndioxid hatására a keringés teljesítménye nő, a vérelosztás a perifériás cirkuláció szempontjából is kedvezőbbé válik.

Jellegzetes a széndioxid gázfürdőben fellépő meleg érzés, mely az érzőidegekre gyakorolt hatással magyarázható. Oka a hiperémia és az a termodinamikai jelenség, hogy a CO2 gáz hő kapacitása nagyobb, hővezető képessége pedig kisebb, mint a levegőé, és így a gázzal érintkező bőrfelület melegebb marad. A CO2 gáz befolyásolja a vegetatív idegrendszer ingerlékenységét, jellemző a fürdőt követő kipirulás, a fej, a nyak izzadása az erőteljes szív kontrakció, az aluszékonyság. Paraszimpatikus túlsúlyban csökken a vérnyomás, a perifériás erek tágulnak, a légzés mélyül, profúz izzadás lép fel, a kálium/kalcium hányados csökken. Fontos élettani hatás, hogy a szövetek és a vér CO2-tartalmának növekedése javítja az oxihemoglobin disszociációját, ennek következtében a vér szokásos oxigén telítettsége mellett a CO2-ben gazdag szövetek a vérből nagyobb oxigén mennyiséghez jutnak, és javul az O2 hasznosulása.

Mofetta
Mofetta
Nagy mofetta
Nagy mofetta
Nagy mofetta
Nagy mofetta
Alsó mofetta
Alsó mofetta
Nagy mofetta
Nagy mofetta
Alsó mofetta
Alsó mofetta
Mofetta
Mofetta
Mofetta
Mofetta
Mofetta
Mofetta
A mofetta télen
A mofetta télen
A mofetta télen
A mofetta télen
A mofetta télen
A mofetta télen
A mofetta télen
A mofetta télen
A mofetta télen
A mofetta télen
A mofetta télen
A mofetta télen

Liquid Web Storm VPS