Csíkszentimre büszkesége a faluhoz tartozó birtokrészen kialakult "Szentimrei Büdösfürdő" a Hargita gerincén. Az 54-es községi úton közelíthetjük meg (makadám burkolat, 14 km), amely Csíkszentkirályról vezet a Nagyos-patak völgyén felfelé, majd áthalad az Előhágón. Helyi érdekeltségű balneológiai üdülőhely, 1100-1250 m tengerszint feletti magasságban, a Dél-Hargita egyetlen hegyi üdülőtelepe. Gázömléseiről (mofetta) nevezetes, itt vannak a Hargita hegyvonulat legerősebb (99 százalék szén-dioxidot tartalmazó) gázömlései, amit reumás tünetek kezelésre használnak.

A vulkáni utóműködésekben gazdag terület régen ismert a környező településeken. Benkő Károly 1853-ban utal a helyre: „...határú nyugati osztályábán a Csihaj nevű hegy aljából eredő Rege vagy Ravaszlik pataknáli kútfőt büdössnek nevezik, mivel itt. biidössköves a helly". „Mint a barlang kénes kigőzölgését, úgy ezen ásványos vizet is kihüléses és szemfájós betegek azt gőzléssel, ezt mosakodással eredményesen használják”- írja Vitos Mózes a „Büdösi" borvízről és büdösgödörről. A fürdőtelep forrásainak vizét nagyobbrészt egy 12 kádas meleg-fürdőben hasznosítják. Az utolsó 10 évben a „Szentimrei büdösfürdő” területén kb. 750 nyaraló épült, ami kora tavasztól késő őszig biztosítja a szállást a pihenni vagy gyógyulni vágyóknak.

Havasi környezetben ilyen magasságban ritka más helyen ennyi borvízforrás, kénes gázömlés (mofetta). Ez utóbbiak egyikét a mostani mofettát eleinte pásztorok ásták ki a saját használatukra. Különleges süvöltő hangja miatt "Süllögőnek" nevezték el. Nagy bőséggel áradó széndioxidos-kénes gázömlései gyógyhatásukat tekintve messze túlszárnyalják hasonló társaikat. (Erdélyben csak a Torjai Büdösbarlang tesz túl rajta!) Itt találhatók a Hargita legerősebb, 99% szén-dioxidot (CO2) és 1%-ban záptojás szagú kénhidrogént (H2S) tartalmazó mofettái. Elsősorban reumatikus és mozgásszervi javasolt a vize. A büdös-gödör gázai (különösen a radon) élénkíti a szervezet anyagcseréjét, szabályozza a központi idegrendszer funkcióit. Gyógytényezőit 1920 óta hasznosítják szervezett formában, de csak 1960 óta épült ki a kád- és 1965-ben a gőzfürdő.

Ennek ellenére a gyógyfürdő az eltelt években visszafejlődött. Két mofettája és borvízkútja még használható. Meleg fürdőjét néha meg sem lehet közelíteni a köréje gyűlt borvizes tó miatt. Pedig az eltelt 230 év alatt sok ezer mozgásképtelen, ízületi és reumás betegnek, érszűkületesnek adta vissza egészségét. A halódó fürdőtelep infrastruktúrája teljes mértékben hiányzik. Szállás csak magánvillákban kapható, nyáron ABC élelmiszerbolt és söröző tart nyitva. Zsögödfürdővel a kék keresztes turistaösvény köti össze, de áthalad rajta a Hargita gerincösvénye is.

Sokat rontott vadregényes küllemén az 1970-80 között működtetett higanybánya is. A Szentimrei Büdösben elhagyott cinóberbánya (HgS) éktelenkedik, szennyezve a környező tájat és vizeket. Tipikus példája a felelőtlen iparosításnak, amely a nem megfelelő mennyiségű tartalékra alapozott fejlesztések elrettentő példáját hagyta az utókorra. A természet az elmúlt 15 év alatt sem tudta begyógyítani az ember által okozott sérüléseket. Nem messze Büdösfürdőtől alig fél óra járásnyira kissé délre található a Bánya patak feje, ahol már az 1770-és években fürdőtelep volt. Ez a terület ma szinte megközelíthetetlen, a hajdani telepnek nyoma sincs. A völgy végig tele van borvizekkel, itt-ott bányaszáj tátong, ahol csillogó piritek csábítják az atyafiakat "aranybányászatra". Nem csak az omlásveszély, hanem a fojtogató kénes gázok gyilkos levegője sem kedvez a bányászoknak. Öröm az ürömben, hogy a bányavíz tulajdonképpen jó ízű borvíz! Továbbhaladva a hegygerincen, a szomszédos Vermed - patakában hasonló hegyet találunk. Mindkét borvizes patak Szentimréhez tartozik.

A Bánya- és Vermed- patak forrásvidékén két kisebb borvizes-mofettás ingovány van. Botanikai és geológiai védett területek. Növényzetük hasonló a Lucs-tőzegláp növénytakarójához. Amint az ismert legendában is fennmaradt, eredetileg a Bánya-patak felső szakaszán levő mofettákat használták "kéngőzlőnek". Innen költözött át a telep 1770 körül a mostani Szentimrei Büdösbe. Kis kápolnáját 1991-ben tatarozták és Mária névre szentelték fel.

További információk:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 0040-744-535370

X

We've sent you to another page!

The page you requested (/https:/budosfurdo) does not exist on our site, so we sent you to this one instead, which we found similar. We hope to have guessed right, please don't blame us, we're just computers ;). Other similar pages are: