Jigodin-Băi - Coasta Mocirla Agrişului - Sântimbru-Băi

Marcaj: cruce albastră

Este traseul de legătură dintre stațiunea balneoclimaterică Jigodin-Băi și stațiunea Sântimbru-Băi - cu 2 mofete cu emanații puternice care i-a adus numele de Băile Puturoase. Zona periferică are și o importanță geobotanică, fiind declarată rezervație naturală cu mlaștini - Mlaştina Büdös.

 

  • Dificultate:mediu
  • Distanţă:9,90km
  • Durată:3:30-4:00h
  • Urcare:116m
  • Coborâre:119m

Localitatea Jigodin-Băi are un rol important în viaţa turisticã a oraşului Miercurea Ciuc, care îl administrează, oferind mai multe posibilitãți de odihnã şi tratament, dar este cãutat şi de amatorii de turism montan. (vezi descriere traseul 19) Pornim de la Izvorul de apă minerală Szikla, trecem pe lângă ștrand, apoi urmăm un drum pietruit printre cabane. De-aici urcăm ușor la liziera pădurii, apoi coborâm la drumul județean Valea Mare - care face legătura dintre Sâncrăieni și Sântimbru-Băi.

De la drum, traversăm câteva poienițe, adesea pe sub linia de înaltă tensiune, apoi trecem pe sub Vf. Muntele Puturos și ajungem în Sântimbru-Băi. Staţiunea situată la cca 1100-1250 m alt. este renumită pentru emanaţiile gazoase, folosite în tratarea simptomelor reumatice, de unde și numele de Băile Puturoase. La marginea satului putem vizita rezervația botanică Mlaştina Büdös, unde a fost semnalată existenţa mesteacănului pitic.

Din statiune putem continua pe traseul principal de creastă marcaj banda albastra care străbate sectorul sudic al Munților Harghita (spre Ozunca-Băi).

Sântimbru-Băi - Muntele Mitaci - Pasul Hatod

Marcaj bandă albastră

Este al treilea segment din traseul de creastă al Munților Harghitei, făcând trecerea între Munții Harghitei și Munții Baraolt. Parcurgem câteva vârfuri de altitudine medie (Vf. Muntele Cucu, Muntele Mitaci, Muntele Pilişca Mare) și vizităm satul Ozunca-Băi, stațiune balneoclimaterică de interes local.

  • Dificultate mediu/dificil
  • Distanţă 34,75km
  • Durată 12:00-13:30h
  • Urcare 697m
  • Coborâre 1437m

Un traseu destul de dificil, cu peste 1000 m diferențe de nivel, în cca. 12 - 14 h de drumeție. Iarna, poate pune probleme

Stațiunea Sântimbru-Băi se află la cca. 1.200 m alt. și este compusă dintr-o aglomerare de cabane răsfirate pitoresc printre arborii pădurii. Specific acestei staţiuni este mirosul neplăcut de gaze mofetice, de unde şi denumirea ungurească Büdösfürdő = Băile Puturoase. Zona de maxim interes este reprezentată de poiana umedă cu aspect mlăştinos situată în zona de izvoare a P. Minei. Aici se găsesc două mofete şi un izvor cu apă minerală.

Pornim din stațiune pe un drum forestier cu direcția Muntele Cucu, trecem prin Poiana Lazul Mare (Poiana Mare a Sântimbrului) și peste izvoarele Baraoltului, afluent important al Oltului. La refugiul de pe sub Vf. Muntele Cucu întâlnim varianta marcată cu triunghi albastru - care face legătura cu Băile Jigodin (din extremitatea sudică a orașului Miercurea Ciuc). De sub vârf, marcajul banda albastră coboară treptat peste câteva vârfuri mai mici la Poiana Mitaci, de unde observăm Vf. Kapus / Dealul Lat, loc de belvedere peste întregul sector sudic al Munților Harghitei. Poiana Mitaci era odinioară un pas de altitudine între Tușnadu Nou și Biborțeni, spre care coboară varianta marcaj punct albastru (traseul 37).

Din Poiana Mitaci se fac cca. 2 h până pe Muntele Pilişca Mare, trecând peste vârful rotund al muntelui Mitaci, pe creasta principală cu vederi frumoase spre Depresiunea Ciucului (NV) și Munții Perșani spre E. Înainte de vârful Pilişca Mare, traseul se bifurcă, o variantă trece prin Poiana Arţarului (Jaharos), cu fagi seculari, sub care întâlnim varianta marcaj crucea albastră (traseul 22) - legătura cu Băile Tuşnad. Cealaltă variantă ocolește vârful pe la vest și ajunge la un punct de belvedere cu vederi spre sectorul sudic de creastă, cu satul Ozunca-Băi.

De sub Vf. Pilișca Mică, continuăm prin Poiana Nagymező, apoi pe pășunea Iacob Ianoș, peste care domnește Vf. Câmpul Însorit. Poteca firavă și cu marcaje rare continuă până în valea Ozunca, unde se găsesc Băile Ozunca, stațiune balneoclimaterică de interes local. Cu un climat reconfortat, aici se află un izvor mineral (borviz), unde se fac tratamente pentru sistemul nervos periferic, boli gastrice și de rinichi. În zonă se află și Tinovul din Ozunca cu plante rare, declarat rezervație naturală. Ultimul segment al traseului face legătura cu Munții Baraolt (Pasul Hatod), ocolind Vf. Murgul Mare pe lângă stânele de pe Pășunea Hatod (Atenție la câini!).